Entertainment

De Amerikaanse versie van Wie is de Mol is heerlijk!

verbaasde gezichten van deelnemers

Als een realityshow niet gebaseerd is op fysieke of artistieke vaardigheden, is de beste strategie meestal om gewoon de meest sympathieke persoon op het scherm te zijn. Als je ieders beste vriend blijkt te zijn, kun je zoiets als The Circle of Big Brother winnen. Als je de meest begeerlijke persoon bent, kun je zoiets als The Bachelor of Love Island winnen. In Netflix’ nieuwste serie, The Mole, moet je slim zijn, maar niet op een studie-manier. Het maakt niet uit of je trivia kent over Oostenrijkse monarchen of krachtige drank. In The Mole moet je oplettend, bedrieglijk en berekenend zijn. Na de eerste acht afleveringen ben ik ervan overtuigd dat The Mole het moeilijkste spel is om te winnen in de geschiedenis van de televisie.

The Mole

The Mole, een serie die wij in Nederland kennen als Wie is de Mol, heeft een eenvoudig uitgangspunt. Als de deelnemers als een team kunnen samenwerken bij missies zoals speurtochten, ontsnappingskamers en nepovervallen, verdienen ze geld dat wekelijks aan een pot wordt toegevoegd. Eén deelnemer is echter in de show opgenomen om de kansen van de groep om geld te winnen te saboteren. Deze geheimzinnige dubbelagent staat bekend als “De Mol”. Aan het eind van elke uitdaging maakt de groep een quiz en degene die het minst weet welke deelnemer de Mol zou kunnen zijn, wordt naar huis gestuurd. Wat volgt is een spel van misleiding, verwarring en kijken hoe mensen bedrogen worden. Ja, ik ben verslaafd.

Stel je voor hoe ingewikkeld iemands strategie zou zijn in dit spel. Deze show gaat niet over het maken van de beste taart, de beste kusser zijn, of de beste pasvorm samenstellen. Bij de Mol gaat het er soms gewoon om in 30 minuten van punt A naar punt B te komen… en toch te falen. Zo gaat het meestal in The Mole. Jij en een teamgenoot krijgen een kaart en moeten een rode doos vinden die in het bos verborgen is. Jij en je partner kunnen om een of andere reden de kaart niet volgen, en jullie vinden het pakje niet op tijd. Hoe verwerk je wat er net gebeurd is? Heb je het verpest en ben je gezakt voor de uitdaging omdat je teamgenoot jou als Mol saboteert? Is je teamgenoot gewoon dom? Misschien doet die persoon wel alsof hij de Mol is, zodat jij tijdens de quiz raadt dat hij het is en geëlimineerd wordt? De strategie opties zijn eindeloos. Er zit niets anders op dan het spel te spelen.

Naarmate de serie vordert, wordt het beste deel van De Mol het kijken naar mensen die worden geëlimineerd. Niet alleen heb ik me meermaals vergist in wie ik dacht dat de Mol kon zijn, maar het feit dat een deelnemer gewoon heel slecht was in het spel is misschien wel het leukste aspect van de show. Oh, kon ze echt de sleutel niet zien die haar escape room deur zou openen en haar 30.000 dollar zou opleveren? Ze loog niet? Geweldig. Nou, dat is gênant! Enkele van de meest verbijsterende uitdagers dit seizoen zijn een professionele gamer met weinig onderzoeksvaardigheden, een piloot van een commerciële luchtvaartmaatschappij die blijft verdwalen, en een brandweerman paramedicus die vaak niet handelt met een enkel plan in gedachten. Is een van hen de Mol? Je kunt geen piloot zijn en slecht zijn in het gebruik van kaarten, toch?

Het is trouwens nog niet te laat om The Mole te bekijken. De laatste twee afleveringen van het seizoen (waar, vermoedelijk, de mol zal worden onthuld) komen deze vrijdag, 10 februari. Geloof me. Het is de moeite waard. De missies zijn spannend, de mislukkingen zijn zo ongelooflijk grappig en de redeneringen van de deelnemers over wie de Mol wel of niet zou kunnen zijn, zijn zo schandalig en ongegrond dat je na 30 minuten al geobsedeerd bent. Ik maak aantekeningen en ik zou nog steeds niet met absolute zekerheid kunnen zeggen wie van hen de Mol is. Dat is pas goede televisie.

Gerelateerde posts
EntertainmentLifestyleTech

Threads beschikbaar in Nederland en zorgen bij X om nieuwe concurrent

EntertainmentLifestyleZelfontwikkeling

Tien inspirerende podcasts gericht op mentaal welzijn

EntertainmentLifestyle

Tom Holland straalt van geluk sinds hij gestopt is met drinken

EntertainmentLifestyle

We hebben meer diversiteit in de media nodig

Altijd de nieuwste posts in jouw inbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *