De strijd tussen de tech-giganten om de overhand in kunstmatige intelligentie is heftig sinds de lancering van OpenAI’s, ChatGPT. De afgelopen jaren hebben de tech-giganten, zoals Microsoft, Google, Amazon en Facebook, enorme investeringen gedaan in het ontwikkelen en verbeteren van AI-technologieën. Ze proberen hun AI-strategieën zo goed mogelijk te laten werken en hebben daarom miljarden dollars geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Toch heeft deze lancering een hoop losgemaakt.
AI model welke we allen kunnen gebruiken
Deze investeringen hebben geleid tot een aantal opmerkelijke resultaten met de meest opmerkelijke toch wel de lancering van ChatGPT. In het diepste geheim werkte OpenAI (gerund door Elon Musk) aan een publiek beschikbare AI model welke allerlei zaken voor jou kan uitvoeren. Van het schrijven van content, tot het doen van je huiswerk tot het genereren van complete website code. De adoptie is enorm met miljoenen gebruikers in de eerste week. Aangezien de AI zo gemakkelijk te gebruiken is en zo enorm veel kan doen voor je is het hét nieuws op dit moment. Niet enkel binnen de tech-wereld, maar op globaal niveau.
Paniek bij Google
Aangezien Google’s grootste inkomstenbron de zoekmachine is, heerst er paniek bij Google. Waarom zou je nog een zoekmachine gebruiken als ChatGPT jouw direct het antwoord kan geven? Dit scheelt moeite om het antwoord te vinden op websites. Google heeft daarom vorige week een lancering bekend gemaakt van hun eigen AI-model genaamd, Bard. Toch lijkt dit vooral uit paniek te zijn gedaan en is Google nog niet zo ver om dit echt te gaan lanceren. Met als gevolg dat de beurswaarde van Google drastisch is gekelderd! Dit is voor het eerst dat Google even echt in een hoek wordt gedreven.
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Dit dachten ze bij Microsoft. Microsoft staat erom bekend veel te investeren in AI, maar ook zij leken verrast. In de plaats van de strijd aan te gaan met een eigen model heeft Microsoft nu een groot deel van de aandelen van ChatGPT overgenomen. Dit met als doel het AI model binnen Bing te verweven, het te gebruiken voor hun Office systemen en vermoedelijk nog vele andere toepassingen die we nog niet weten.
Nog maar het begin
De strijd tussen de tech-giganten is volop gaande, en de concurrentie wordt steeds heftiger. De tech-giganten hebben allemaal hun eigen AI-strategieën, en ze proberen elkaar te overtreffen op het gebied van publiek toegankelijke modellen, maar ook op spraak- en spraakherkenning, zelfrijdende auto’s en zelfs robotica. De strijd om de overhand in kunstmatige intelligentie is een belangrijk onderwerp in de tech-industrie. Er is een enorme vraag naar AI-software en technologieën, en de tech-giganten zijn bereid om grote investeringen te doen om hun AI-strategieën uit te voeren.
Het is echter ook belangrijk om te erkennen dat er andere bedrijven zijn die ook AI-technologieën ontwikkelen. Er zijn veel kleinere bedrijven die de strijd aangaan met de grote tech-giganten. Deze bedrijven hebben hun eigen AI-strategieën, en ze investeren ook in onderzoek en ontwikkeling.
To be continued dus!