Afgelopen zaterdag liet Wopke Hoekstra, de partijleider van het CDA, zich uit over de dienstplicht en laaide daarmee de discussie over de opkomstplicht voor de diensttijd weer aan. Volgens Hoekstra zouden jongeren een militaire of maatschappelijke dienstplicht moeten vervullen. Volgens militair specialist Dick Zandee is de oorlog in Oekraïne een bewijs dat de discussie hierover nu weer gevoerd moet worden.
Hoekstra stelt dat het verplichtstellen van de diensttijd een goede manier is om jongeren te helpen zich te ontplooien en te leren wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen. Door jongeren een jaar lang in dienst te laten treden, zou het hun een kans geven een nieuwe kijk op de wereld te krijgen.
Aan de andere kant zijn er ook mensen die zeggen dat dit een verspilling van tijd is. Zij menen dat jongeren beter andere dingen kunnen doen, zoals studeren of werken, waardoor ze meer kennis en vaardigheden kunnen verwerven voor hun directe toekomst. Ook stellen sommige dat het kabinet dit alleen maar zou willen om de vergrijzing op te vangen met jongeren die zo in gebieden kunnen werken waar de hardste klappen vallen.
Het is duidelijk dat het invoeren van een dienstplicht een complex onderwerp is waarover verschillende meningen bestaan. Hoewel Hoekstra benadrukt dat jongeren hierdoor meer verantwoordelijkheid leren dragen, is het belangrijk om na te denken over de gevolgen van een dergelijke verplichting voor de jongeren en de samenleving als geheel.