EntertainmentInclusieSamenleving

Documentaires over slavernij, leren van het verleden

fist

Slavernij is een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient en er zijn veel documentaires beschikbaar die dieper ingaan op deze moeilijke periode in de geschiedenis. Hieronder zullen we een aantal documentaires bespreken die de slavernij in de Verenigde Staten en andere landen belichten en de impact die het nog steeds heeft op onze samenleving vandaag.


“13th” van Ava DuVernay

De documentaire “13th” van Ava DuVernay is een onthullende kijk op de slavernij in de Verenigde Staten en hoe deze nog steeds voortduurt in onze samenleving. De documentaire onderzoekt hoe de 13de amendement van de Amerikaanse grondwet, dat slavernij verbiedt, werd gebruikt om de discriminatie van zwarte mensen voort te zetten in de Verenigde Staten. Het toont hoe het systeem van gevangenissen en strafzaken werd gebruikt om zwarte mensen te onderdrukken en criminaliseren, en hoe deze praktijken nog steeds voortduren tot op de dag van vandaag. De documentaire is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de slavernij en de huidige strijd tegen discriminatie en ongelijkheid.

Slavery by Another Name

“Slavery by Another Name” is een documentaire van Douglas Blackmon, die onderzoekt hoe de slavernij in de Verenigde Staten voortduurde na de afschaffing in 1865. De documentaire richt zich op de praktijk van het gedwongen arbeidsverhoudingen waar zwarte mensen werden gedwongen om te werken voor witte landeigenaren. Dit gebeurde door middel van wetten die specifiek gericht waren op zwarte mensen, zoals ‘vagrancy laws’ en contractarbeid wetten, waardoor zwarte mensen opgepakt konden worden voor vaak onbenullige redenen en vervolgens gedwongen werden om te werken voor witte landeigenaren. De documentaire laat zien hoe dit systeem van gedwongen arbeid tot in de jaren 40 van de 20e eeuw aanhield en hoe dit nog steeds een impact heeft op de zwarte gemeenschap vandaag de dag.

The Black Panthers: Vanguard of the Revolution

“The Black Panthers: Vanguard of the Revolution” is een documentaire van Stanley Nelson die gaat over de Black Panthers, een revolutionaire groep die in de jaren 60 en 70 actief was. De groep werd opgericht in 1966 door Huey Newton en Bobby Seale, twee zwarte mannen uit Oakland, Californië. De groep was gericht op het verdedigen van de rechten van zwarte mensen en het einde van discriminatie en ongelijkheid.

De documentaire onderzoekt de opkomst en val van de Black Panthers en hoe de groep een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging. Het toont hoe de groep een symbool werd van zwarte trots en empowerment, en hoe zij zich inzetten voor sociale programma’s zoals voedselverdeling en gezondheidszorg voor de zwarte gemeenschap.

De documentaire toont ook hoe de groep te maken kreeg met tegenwerking van de overheid en hoe de groep werd bestempeld als een ’terroristische organisatie’. De documentaire toont hoe de groep werd aangevallen door de FBI en hoe leden van de groep werden vervolgd en veroordeeld.

“The Black Panthers: Vanguard of the Revolution” is een belangrijke documentaire die de geschiedenis en impact van de Black Panthers in kaart brengt. Het geeft een inkijk in de strijd van zwarte mensen voor gelijkheid en rechtvaardigheid.

The Atlantic Slave Trade

De serie volgt de reis van de Samuel L. Jackson over de hele wereld terwijl hij elementen van de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel blootlegt. Hij wordt op delen van de reis vergezeld door Afua Hirsch, een Britse journaliste, en Simcha Jacobovici, een documentairemaker en journalist die de serie regisseert. Het verhaal volgt ook Diving With a Purpose, een uitloper van de National Association of Black Scuba Divers, terwijl zij op de oceaanbodem naar wrakstukken van slavenschepen zoeken.

 

 

Traces of the Trade: A Story from the Deep North

In de documentaire Traces of the Trade: A Story from the Deep North ontdekt filmmaker Katrina Browne dat haar voorouders uit New England de grootste slavenhandelaarsfamilie uit de Amerikaanse geschiedenis waren. Zij en negen neven herleiden de Driehoekshandel en krijgen krachtige nieuwe perspectieven op de kloof tussen zwart en blank.

Gerelateerde posts
EntertainmentLifestyleTech

Threads beschikbaar in Nederland en zorgen bij X om nieuwe concurrent

DuurzaamheidSamenleving

Europa's afhankelijk van Russisch gas nog altijd van toepassing

InclusieSamenleving

De betekenis en evolutie van 'Woke': van bewustzijn tot verdeeldheid

DuurzaamheidSamenleving

De grootste goede doelen in Nederland en de rest van de wereld

Altijd de nieuwste posts in jouw inbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *