DuurzaamheidSamenleving

Europa’s afhankelijk van Russisch gas nog altijd van toepassing

gas

Europese landen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar maar liefst 40 procent meer vloeibaar gas (LNG) van Rusland ingekocht dan in dezelfde periode in 2021, voor de Russische invasie van Oekraïne. Dit verontrustende feit is naar voren gekomen uit een rapport van de ngo Global Witness, zoals gerapporteerd door de Financial Times. Terwijl Europese beleidsmakers zich hebben ingespannen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen vanwege de vrees dat de inkomsten de Russische militaire activiteiten zouden financieren, lijkt de situatie voor vloeibaar gas, dat per schip wordt vervoerd, anders te zijn.

Het patroon van toenemende import van Russisch LNG is met name zichtbaar in landen als Spanje en België, die fungeren als belangrijke afnemers van Russische LNG. Deze twee landen, samen met China, staan bovenaan de lijst van inkopers. Spanje heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar 7,47 miljard kubieke meter LNG uit Rusland gekocht, in vergelijking met 4,67 miljard kubieke meter in het voorgaande jaar. België meldt een vergelijkbare trend, waarbij de import van 5,17 miljard kubieke meter in 2022 is gestegen tot 7,08 miljard kubieke meter in 2023. Nederland daarentegen zag een daling in de inkoop van Russisch LNG, van 2,87 miljard kubieke meter vorig jaar naar 0,83 miljard dit jaar.

Jonathan Noronha-Gant van Global Witness benadrukt de zorgwekkende aard van deze gegevens en benadrukt dat het niet uitmaakt of het gas via een pijpleiding of per schip wordt vervoerd; het resulteert nog steeds in Europese financiële steun aan de Russische oorlogsinspanningen. De verontrustende realiteit is dat Europese bedrijven miljarden euro’s blijven sturen naar de oorlogskas van de Russische president Vladimir Poetin, ondanks de geopolitieke spanningen.

Europese beleidsmakers staan voor een dilemma. Aan de ene kant willen ze bedrijven aanmoedigen om geen Russisch LNG te blijven inkopen, gezien de ethische bezwaren en de zorgen over het financieren van militaire activiteiten. Aan de andere kant beseffen ze dat een direct verbod op Russisch LNG de energievoorziening in Europa in gevaar kan brengen en tot een energiecrisis kan leiden. De Europese Unie heeft zich echter ten doel gesteld om in 2027 volledig onafhankelijk te zijn van Russisch gas, wat een belangrijke stap zou zijn om de geopolitieke druk te verminderen en de energieveiligheid van Europa te waarborgen. Het blijft echter een uitdaging om deze overgang op een consistente en duurzame manier te realiseren, terwijl de afhankelijkheid van Russisch gas wordt verminderd en alternatieve energiebronnen worden gestimuleerd.

Gerelateerde posts
InclusieSamenleving

De betekenis en evolutie van 'Woke': van bewustzijn tot verdeeldheid

DuurzaamheidSamenleving

De grootste goede doelen in Nederland en de rest van de wereld

DuurzaamheidLifestyleMode

Hoe onze generatie bijdraagt aan duurzaamheid en arbeidsrechten

DuurzaamheidSamenleving

Jurriën roept scholen op om duurzamer te worden

Altijd de nieuwste posts in jouw inbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *