DuurzaamheidSparen & Investeren

Rekening houden met duurzaamheid bij beleggingen

blije vrouw

Als belegger heb je de mogelijkheid om niet alleen winst te maken, maar ook om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Door te investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kun je bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd een goede financiële return behalen. In dit artikel bespreken we hoe je rekening kan houden met duurzaamheid bij beleggingen.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen, ook wel bekend als ESG (Environmental, Social and Governance) beleggen, houdt in dat beleggers rekening houden met de impact van hun beleggingen op het milieu, de maatschappij en de governance van bedrijven. Dit betekent dat beleggers investeren in bedrijven die verantwoordelijk omgaan met hun werknemers, klanten, leveranciers, het milieu en de gemeenschap waarin ze actief zijn. Daarnaast hebben deze bedrijven vaak een goed bestuur en transparante bedrijfsvoering.

Hoe kan je duurzaam beleggen?

  1. Onderzoek de bedrijven waarin je wilt investeren: Bekijk het beleid van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn er doelstellingen op het gebied van CO2-reductie? Zijn er initiatieven om afval te verminderen? Zijn er programma’s om werknemers te ondersteunen? Hoe zit het met de diversiteit binnen het bedrijf?

  2. Kijk naar de ESG-rating van het bedrijf: Er zijn verschillende instanties die bedrijven beoordelen op hun duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de Dow Jones Sustainability Index. Dit kan je helpen bij het maken van een beslissing over welke bedrijven je wilt investeren.

  3. Overweeg beleggingsfondsen die zich richten op duurzaamheid: Er zijn steeds meer beleggingsfondsen die zich richten op duurzame beleggingen. Door in deze fondsen te investeren, kun je bijdragen aan duurzame ontwikkeling en tegelijkertijd diversificatie van je beleggingsportefeuille realiseren.

  4. Let op je eigen waarden en overtuigingen: Beleggen in bedrijven die overeenkomen met je eigen waarden en overtuigingen kan belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld tegen de productie van fossiele brandstoffen bent, wil je misschien niet investeren in bedrijven die olie en gas produceren.

Duurzaam beleggen kan bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd winstgevend zijn. Door te onderzoeken welke bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kun je een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu. Het is belangrijk om te onthouden dat duurzaam beleggen niet alleen goed is voor het milieu maar je hier ook daadwerkelijk rendement uit kan halen.

Gerelateerde posts
DuurzaamheidSamenleving

Europa's afhankelijk van Russisch gas nog altijd van toepassing

DuurzaamheidSamenleving

De grootste goede doelen in Nederland en de rest van de wereld

LifestyleSparen & Investeren

Spaartips: manieren om je spaardoelen eens wel te behalen

DuurzaamheidLifestyleMode

Hoe onze generatie bijdraagt aan duurzaamheid en arbeidsrechten

Altijd de nieuwste posts in jouw inbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *